Första dagen
Samling och avslutningstid framgår ur lägerbrevet som skickas ut till deltagarna ca 2-3 veckor innan lägerstart.
Lägergården öppnar 15 minuter innan start. Vi möter upp er på parkeringen och ni får ett rum eller stuga, packar upp och tar farväl av era föräldrar.
Därefter börjar lägret, vi har rundvandring, får berättat hur dagarna ser ut, ni får möjlighet att berätta om ni har någora önskemål om kvällsaktiviteter, teorilektioner osv...
Hästutdelningen går till hos oss så att varje elev först berättar lite om sig själv (det brukar kännas lite pirrigt först men vi är snälla med frågorna). När alla fått berätta om vilken typ av häst de gillar eller inte gillar och förståss också berättat om önskemål om häst är det dags för middag, namnlekar och hästkunskap vad som gäller med utrustning, hästar och annat viktigt i stallet.
Måndagmorgon börjar med sitsträning och därefter blir det utdelning av lägerhäst till eftermiddagspasset och resten av lägerveckan! Första ridpasset lägger vi mest krut på att få till det med nya hästen men självklart blir ju inte allt perfekt på en dag utan det brukar behövas lite mer tid än så för att få allt att klicka. För toppryttarna i världseliten tar det ungefär ett år. Så tålamod behövs ju även på ridlägret!
Ungefärligt dagsprogram
Vi börjar dagen strax efter klockan sju med att fodra, fixa i ordning i stallet och gå till betet och hämta hem hästarna, ca klockan halv åtta-kvart i åtta äter vi frukost.
Första ridpasset börjar runt 9-10. Efter ridpasset äter vi lunch ca klockan 12.15. Efter lunch har vi en stunds rast innan dagens andra ridpass börjar ungefär vid 14.00.
Efter ridpasset tar vi förstås hand om hästarna och utrustningen. Middagen är kl 17.30. För de som har energi kvar har vi kvällsaktiviteter innan kvällsmålet klockan 21.00.
MATEN!!!
Hos oss är maten viktig.
Det är svenska råvaror som gäller så långt det går, allt kött och mjölk som serveras på lägren är alltid svenskt, en del till och med producerat på markerna runt omkring oss. De flera av måltiderna är lagade från grunden. Vi har ett rejält salladsbord både vid lunch och middag. Är du glutenintolerant så ta med dig det bröd och pasta du gillar. Är du vegetarian så säg till innan men skulle du glömt det så är många av måltiderna så kompletta så du kan bara välja att lämna köttet och ta lite mera av bönsallad eller linserna.
Skall man bli framgångsrik ryttare krävs det näring i maten.
Kvällsaktiviteterna är allt möjligt, åka till havet och bada, bollspel, kortspel, scharader, poängjakt, lekar med fritidsledarna.
En del av våra elever gillar att hänga med i kenneln och även följa med på rastning av hundarna, det bor ju nästan 15 hundar på gården. Så är man inte bara hästtokig utan även hundtokig så finns det att pyssla med bara man säger till.
Klockan 22.00 är det tystnad ute på gården då rummet och sängen kallar!
Hästkunskap
Hos oss har vi unika hästkunskapspass efersom vi är på ett stuteri så har vi möjlighet att ex. på lektionen "Så gör hästar", du får se hur det är att ha föl, få veta lite mera om uppfödning och förståss den spännande hanteringen och vägen till en framgångsrik tävlingshäst/ponny.
Ridteori är nog det mest uppskattade teoripasset genom åren så självklart är det med.
Berätta gärna vad du önskar lära dig mera om.
Ridpassen
Ni rider ca 5-7 i gruppen, vi tycker det är viktigt för att just du skall få så mycket undervisning och lära dig så mycket som möjligt. Läs mera under fliken "Vilket läger?"
Veckoprogram
Under en vecka hinner vi med många olika saker. Ridning två gånger om dagen.
Dressyr, hoppass och naturbanan skall man också hinna med. Är du riktigt duktig brukar vi även rida ner på vallen (efter att höt har skördats) och ta en galopp runt den.
I slutet av veckan är det dags för hopp och/eller dressyrtävling.
Sista dagen är det uppvisningar för föräldrarna, det brukar vara en klassisk kadrilj, det är otroligt lärorikt och nyttigt att rida i olika formationer.
Själva uppvisningen och avslutningen börjar klockan 14.00 om inte annat skrivs i lägerbrevet. Efter uppvisningen är det prisutdelning. Kaffe och kakor uppe i ladugården och de som vill sjunger sina lägersånger som man hunnit trimma i hop vid grillkvällarna. Sedan är det hästutsläpp och farväl,
vilket brukar vara riktigt sorgligt för nu dröjer det
nästan ett helt år innan vi träffas igen...
Det här är en hel del av det vi gör, sedan händer det förstås alltid en massa annat för ingen läger ju riktigt som det andra